Het ontstaan van het ontwerp

We hebben Buro Blad in de arm genomen voor het maken van een mooi en uniek ontwerp. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van speelplekken voor kinderen. Belangrijk uitgangspunt was dat het ontwerp zou passen bij het karakter en de geschiedenis van het dorp Tuil én natuurlijk de wensen van de kinderen. We hebben daarom de kinderen op de naastgelegen Klingelenburg gevraagd naar hun wensen. Zij hadden hele goede input. Groep 1/2 van de Klingelenburg heeft zelfs een heuse maquette geknutseld. Mooi he?


Vervolgens is er op een avond van Levend Landschap in het dorpshuis in Tuil gesproken met inwoners. Het werd tijdens deze avond en in de wandelgangen op school wel duidelijk: er is een groot draagvlak voor de komst van de speeltuin!

De schetsfase

Nadat bovenstaande input was verzameld zijn we aan de slag gegaan met schetsen. Hoe groot is de ruimte, wat willen we aan groen, wat wordt het thema? Welke speeltoestellen zouden we er graag in zien? Hoe kan de speeltuin voldoen aan alle doelgroepen? Zo ontstond er een speelse schets met….. een kasteelthema!

 

Het ontwerp in ruwe versie

Na de schetsfase kwamen we aan bij de uitwerking van het ontwerp. Hier was een belangrijk onderdeel: de keuze van speelmogelijkheden. Welke toestellen passen er in en, niet onbelangrijk, welke zijn betaalbaar. Bij deze fase volgde namelijk ook een kostenberekening. Dit was nodig om te kijken of de plannen haalbaar werden. We kiezen er duidelijk voor om een natuurspeeltuin te maken. Dit betekent niet dat er alleen maar groen is, maar ook niet dat er gewoon natuurlijke speeltoestellen staan op een grasveld. We hebben gekozen voor een mooie mix van natuurlijk landschap, een  kasteelwand in het midden en diverse speeltoestellen. De tekening die volgde ziet er zo uit:

Het definitieve ontwerp

De kostenberekening gaf ons goed inzicht in het budget dat nodig is voor een mooie natuurspeeltuin. Na een paar aanpassingen in de toestel keuzes werd het ontwerp definitief. De technische tekening is gemaakt en natuurlijk het bijbehorende bestek waarmee ook het benodigde budget duidelijk werd. Bekijk de technische tekening van het definitieve ontwerp: (Klik voor een vergroting)

Soorten toestellen

De natuurspeeltuin zou natuurlijk leuke speeltoestellen gaan bevatten. De toestellen zijn afgestemd op verschillende leeftijden. Denk aan een kleine en een grote glijbaan, een zogenaamd ‘vogelnest’ en een uitdagende klimroute. Ook maken we gebruik van bijvoorbeeld grote keien en boomstammen om op te klimmen. Een impressie van de stijl van de speeltoestellen in de keuzefase:

 

 

 

 

 

 

 

 

Beplanting en bomen

Spelen in de natuur prikkelt de zintuigen en de fantasie. Daarom kozen we er heel bewust voor om aanpassingen te doen aan het oorspronkelijke, kale grasveld. Er kwamen hoogteverschillen waardoor je vanaf een heuvel kunt uitkijken of juist over een natte poel kunt klimmen met een klimroute. Er werden bijna 50 bomen gepland en diverse soorten beplanting waardoor er diverse spannende verstop plekken ontstaan.

Aanpassingen voor gehandicapten

Wij vinden het heel belangrijk dat de natuurspeeltuin geschikt is voor iedereen. Daarom hebben we actief gekeken naar het toegankelijk maken voor gehandicapten. De speeltuin heeft daarom verharde paden waardoor je ook met een rolstoel in de natuurspeeltuin terecht kunt.

Het eindresultaat:

Uiteindelijk is het proces van enkele jaren enorm de moeite waard geweest. Inmiddels is de speeltuin open én zoals we zo graag wilden: voor iedereen toegankelijk. We hopen dat de komende jaren de beplanting en de bomen mooi zullen gaan groeien zodat we over enkele jaren kijken naar een prachtige volgroeide natuurspeeltuin!